9.9.05

Minun ja sinun rahat

Yksi yhdessä asuvan pariskunnan päätettävistä seikoista on tietysti se, kuinka kulut jaetaan ja rahat käytetään. Harvoin molemmat tienaavat saman verran, joten joudutaan pohtimaan myös sitä, jaetaanko yhteiset menot tarkalleen tasan vai maksaako paremmin toimeentuleva enemmän. Tähän parisuhteen tulojen ja menojen jakoon tuntuu olevan lukuisa määrä tapoja ja tyylejä.

Omassa avoliitossani olemme päätyneet yhteen yhteiseen tiliin, johon meillä molemmilla on pankkikortti ja johon molemmat siirtävät tietyn summan. Sieltä sitten maksetaan päivittäistavarat, yhteiset ravintolaillat ja muut kimppamenot. Asumiskulut, nettiyhteydet, Hesari sun muut koetetaan puolittaa. Mutta mitään tarkkaa kirjaa siitä, milloin toinen maksaa pullakahvit ja toinen ostaa junaliput, ei pidetä.

Koska minä tienaan tällä hetkellä selvästi paremmin kuin opiskeleva mies, olen valmis myös maksamaan suuremman osan menoistamme. Mies ei vain ole mitenkään innoissaan tästä: hän tekee ennemmin töitä kuin käyttää minun rahojani. Minä puolestani koen, että jos "sijoitan" mieheen ja hän voi keskittyä opiskeluun ja valmistua nopeammin, niin kyseessä on molemminpuolinen etu.

Mutta ymmärrän miestä: myös minun olisi vaikea vastaavassa tilanteessa olla se, joka edes osittain "elää toisen siivellä". Ehkä me olemme sukupolvea, jolle taloudellinen riippumattomuus on tärkeää.

Taloudellisesta näkökulmasta koetan kuitenkin ajatella kotitaloutta jonkinlaisena yrityksenä. Molemmat sijoittavat siihen resurssejaan (toinen ehkä enemmän rahaa, mutta toinen sitten tekee enemmän kotitöitä), jotta päästään kumpaakin miellyttävään lopputulokseen ja tehdään näin tietyllä tavalla voittoa.

2 Kommentit:

At 2:07 ip., Blogger Veloena kirjoitti...

Tämä on jännittävä aihe. Niin monta muunnelmaa! Meillä on vain se yksi yhteinen tili, jota käytetään säästeliäästi ja katsomatta, kuka rahat sinne tahkoaa. Tietysti tällainen toimii vain tilanteessa, jossa kummallakaan ei ole esim. uhkapeliriippuvuutta (kuten exälläni oli - hänelle en lainannut edes viittä markkaa sattuneesta syystä).

Kyseessä on hirvittävän arka asia, ihmisillä on kovin erilaiset käsitykset siitä, miten kys. tilanteessa pitäisi toimia. Jotkut ystävät pitävät kirjaa ihan oikeasti ja tasaavat menot kuun lopussa, joku loukkaantuu moisesta ajatuksestakin. Olen nähnyt muutaman parisuhteen kariutuvan juuri rahakäsitysten ympärillä käydystä kinasta johtuen.

Sellainen tuntuu suhteettoman raskaalta. Kyseessä kun on kuitenkin vain abstrakti vaihtoarvo, ei mikään oikeasti oleellinen asia. Mutta varmaankin ihmiset lukevat toisen rahankäyttötapaan paljon muita ominaisuuksia ja päättelevät siitä yhtä sun toista, ei empiirisesti niin hyvin perusteltua.

Tiedätkö, Marinadi, tällä blogilla on aivan briljantti konsepti :D

 
At 4:17 ip., Blogger Mari(nadi) Koo kirjoitti...

Raha on kyllä usein hämmästyttävän tärkeä asia parisuhteessa, vaikka kuten kirjoitit, se ei sinällään ole oikeasti oleellinen. Enkä minäkään uskalla mennä sanomaan muille, mikä on oikea tapa jakaa tulot ja menot.

Ja kiitos vaan positiivisesta kommentista! Itse olen tällä hetkellä tästä blogista innostuneempi kuin tuosta varsinaisesta "omasta" blogistani. Kuluttamisen ympäriltä riittää aiheita ja pohdittavaa, ja olen saanut sen mielikuvan, että moni sivuaa blogeissaan kulutusaiheita varsin aktiivisesti. Joten kai tästä nyt yhtä blogia pitää siinä missä joku toinen seksistä ja kolmas neulomisesta!

 

Lähetä kommentti

<< Home