2.1.06

Tulot, menot ja ennustukset

Nyt sukellan omiin tuloihin, menoihin ja hankintoihin viime vuonna ja asetan muutaman henkilökohtaisen ennusteen alkaneelle vuodelle.

Tuloista ja menoista vuonna 2005:

  • Tuloni olivat odotetut, eli suuremmat kuin kertaakaan aiemmin. Bruttopalkkani lienee korkeasti koulutettujen keskipalkkatasoa eli keskivertosuomalaista parempi (keskimäärin yksityisellä sektorilla tienattiin vuonna 2003 noin 2 400 euroa, lähde Tilastokeskuksen Palkat ja työvoimakustannukset). Valitettavasti pääomatuloja ei minulle kerry.
  • Asumiskustannukset kasvoivat loppuvuonna merkittävästi, kun muutin asumaan yksin vuokralle. Vuokraan menee 550 euroa ja siihen päälle nettiliittymä, sähkö, vesi yms. n. 50 e/kk.
  • Suurin yksittäinen hankintani vuonna 2005 oli matka: lentoliput, joiden tavoitteena on huomenna alkavalla lomalla päästä Amerikan Samoalle ja takaisin, maksoivat reilut 1 800 euroa.
  • Toiseksi suurin hankinta oli polkupyörä (kaikkine tykötarpeineen n. 600 e). Toisaalta tämän voi laskea sijoituksena, sillä pyörän ansiosta en noin puoleen vuoteen tarvinnut seutulippua.
  • Päivittäistavarakauppaan (sis. ruoka, alkoholi, kosmetiikka jne.) käytin noin 250 euroa/kk. Ruokahankinnoissa en halua pihistellä, vaan ostan sitä, mistä pidän, ja hinta ei ole määräävin tekijä.
  • Ravintolat yms. lohkaisevat kasvavan osan tuloista: viime vuonna rahaa meni tähän tarkoitukseen yli 100 e/kk.
  • Vaatteisiin, kenkiin, laukkuihin ja koruihin on mennyt varmaan rahaa enemmän kuin uskallan laskea. Ei taida edes 200 euroa kuukaudessa riittää.
  • Säästöön ja jonkinlaiseen sijoittamiseen laskettavaan toimintaan pistin parisataa kuukaudessa.
  • Luonnollisesti rahaa tärvääntyi myös moneen muuhun tarkoitukseen: kampaaja, muut palvelut (suutarit, pyörähuolto, pesula yms.), kännykkäliittymä, kodin tarvikkeet, tietokone tykötarpeineen, liikkuminen (siis bussi- ja junaliput, taksimatkat yms.), vapaa-ajan toimet (kuten esim. pääsyliput), kotivakuutus, lahjat, kirjat, cd-levyt, lääkkeet, pikkusummat hyväntekeväisyyteen jne.

Yhteenvetona: Opiskelijavuosien köyhäilyjen jälkeen olen oppinut sujuvasti kuluttamaan rahaa sitä mukaa, kun sitä kertyy. Hintalappujen tuijottelu on jäänyt vähemmälle. Teen ostoksen, jos siltä tuntuu.

Menot eivät kuitenkaan ole kasvaneet tuloja suuremmaksi, ja koska minulla ei ole esim. mitään lainoja maksettavana, olen tilanteeseen tyytyväinen.

Odotuksia vuodella 2006:

  • Tulotaso pysynee suht samana. Oikeastaan olisin valmis tinkimään tuloista, jos saisin lisää vapaa-aikaa. Mutta tätä vaihtoehtoa ei ole näkyvissä, joten tilanne jatkuu samanlaisena.
  • Menoissakaan tuskin suurempia muutoksia tapahtuu. Suuria hankintoja (asunto, auto) ei ole tulossa. Uuden kännykän voisin ostaa, mutta se nyt ei suuri hankinta ole.
  • Menopuolella tavaran hamstraamisen sijaan voisin suunnata hankintoja enemmän palveluihin ja itseni hyvinvointiin (esimerkiksi hierontaa, kosmetologipalveluita, kulttuuria, matkustelua).
  • Säästöön kertyvää summaa voisin hieman kasvattaa. Samalla voisin miettiä paremmin, mihin rahojani säästän. Eläkesäästäjäksi minua on turha houkutella.
---

Kuluttavasta elämästä hiljenee nyt joksikin aikaa. Tuoretta kuluttajanapinaa tai -kehua on luvassa taas tammikuun loppupuolella.

2 Kommentit:

At 3:17 ip., Blogger justsopivasti kirjoitti...

Sitä odotellessa. Tiedä vaikka toisaalla kulutettaisiin sillä aikaa just sopivasti. Heh. Olipas huono.

 
At 6:23 ip., Blogger justsopivasti kirjoitti...

Ei liikaa, eikä liian vähän?

Sori, puujalat on näemmä teipattu kiinni.

 

Lähetä kommentti

<< Home